Jiří Ovčáček je nejcitovanějším mluvčím roku 2016, po letech z první desítky vypadla veřejnoprávní média

Novináři v loňském roce z mluvčích nejčastěji citovali Jiřího Ovčáčka, který tak získal potřetí v řadě pomyslnou zlatou příčku v četnosti citací mluvčích na českých zpravodajských serverech. Po rekordním roce 2015 sice zaznamenal drobný propad, ale první příčku uhájil s přehledem. V podnikové sféře se stal vítězem šetření Ivo Čelechovský z OKD. Mluvčí prezidenta republiky se stal s velkým náskokem jedničkou žebříčku citovanosti tiskových mluvčích na českém internetu.  Oproti rekordnímu roku 2015, kdy dosáhl hodnoty 28.092 citovaných slov, si v uplynulém roce jen mírně pohoršil na necelých 27 tisíc. Jako obvykle se mezi prvními desíti umístila řada představitelů Policie ČR: stejně jako v roce 2015 se jednalo o 5 různých mluvčích. „Vzhledem k menší četnosti zpráv o uprchlících se tentokrát neobjevilo jméno mluvčí cizinecké policie Kateřiny Rendlové,“ vysvětluje Věra Bartalosová, analytička Media Tenoru. Výsledky pramení z analýzy příspěvků serverů idnes.cz, ihned.cz, e15.cz, novinky.cz a aktuálně.cz.

Do TOP10 veřejné sféry se poprvé dostal Jiří Fröhlich zastupující Českou obchodní inspekci (ČOI). Za pozornost stojí i umístění mluvčího vlády Martina Ayrera. Představitel komunikace Úřadu vlády se mezi prvními deseti objevil naposledy v roce 2011: jednalo se o tehdejšího mluvčího Jana Osúcha. Mluvčí z veřejného sektoru se k citacím dostávají výrazně častěji než představitelé podniků. Převahu jejich citovanosti lze doložit skutečností, že nejvíce citovaný podnikový mluvčí – Ivo Čelechovský z OKD se celkově umístil až na 4. místě. Druhý Aleš Ondrůj ze Student Agency by ve společném žebříčku skončil až devátý.

„Po letech se v top10 za komerční sektor neumístil žádný zástupce médií, loni devátá Alžběta Plívová (Česká televize) a předloni desátý Jiří Hošna (Český rozhlas) skončili až ve třetí desítce, což je ovlivněné tím, že na rozdíl od předchozích let nemuseli reagovat na tak medializovaná témata jako Hovory z Lán a otázku placení koncesionářským poplatků,“ dodává Věra Bartalosová.

Složení první desítky podnikových mluvčích však doznalo řady změn. „Poprvé se umístila zástupkyně Vítkovice Machinery Group – Eva Kijonková, Roman Pařík prezentující AGH a Marek Sviták z JE Dukovany. V případě OKD a Letiště Václava Havla se v žebříčku prosadili jejich noví mediální zástupci. Po letech se v TOP10 mezi podniky neobjevili představitelé veřejnoprávních médií či VZP,“ srovnala pořadí s předchozími lety Věra Bartalosová.

Přidat komentář